The official homepage of Arno Vervest
Home Up

 

 

This column is taken from the website of the Moulin Blues Festival:

 

KERNENERGIE

Ik voelde me klote, zwaar klote. Daarbij was het allejezus koud buiten. Maar ook in mijn hoofd was het minstens zo kil. Het deuntje 'Mag het licht uit' van De Dijk dat op een-of-ander zoetsappig radiostation speelde, bleef hangen op het moment dat ik de deur achter me dichttrok. Of eigenlijk, dichtsmeet. Ik balanceerde op de rand van weemoed en alcoholmisbruik. De blues voel je pas echt als je een erfenis nalaat van een bestaan vol ellende.
Tenminste, dat dacht ik.

Met meer ziel onder mijn arm, dan ego of personality in mijn hoofd, zocht ik de dichtstbijzijnde kroeg voor whisky. Om te stillen, te verdoven.

Ik kwam. Ik zag. Ik vond een drukte, een grote massa. Een mengeling aan geuren kwamen me tegemoet. Bier-, zweet- en shagdampen penetreerden mijn neusholte. Niet onaangenaam overigens. Achterin, voorbij de drukte, stonden vier mannen op een podium te spelen. Vier mannen die muziek maakten. Vier mannen die zich in het zweet werkten.
Echt zweet, werkzweet.

Vier heren in een haast erotisch samenspel met hun instrument. Vier stuks die gaven en namen, en op die wijze een complete zaal in vervoering wisten te brengen. Ik was gekomen voor de blues, mijn blues. Om me te benevelen en onder te dompelen in melancholie en neerslachtigheid.

Toch belandde mijn dubbele zee-zilte whisky onaangeroerd in een van de pockets van het poolbiljart. Dit wilde ik nuchter beleven. Dit was blues tot op het bot, tot in de kern. Blues to the bone als anesthesie in plaatst van alcohol. Voor mij een geheel nieuw concept.

De zaal nam, de band gaf en vice versa. Twee uur leken moeiteloos te verstrijken toen de band leek te merken dat het encore een veelvoud van het oorspronkelijke programma werd. Doorweekt van zweet gaf de potige zanger aan dat 'dit' toch écht de allerlaatste was. Het publiek reageerde en masse met een oorverdovend Zugabe als logisch gevolg.

Doordrenkt van peeszweet stapten ze van het podium. Een crewlid met "The Generators" op zijn
T-shirt reikte hen handdoeken. "Jullie zijn de Generators? Waarom die naam?", vroeg ik aan de gitarist terwijl ik naar hem toe stapte: "Een generator wekt energie op, en is een persoon van wie actie uitgaat". Het klonk oprecht en niet als een standaard PR antwoord.

Dronken van tevredenheid namen we samen er nog eentje. Hij bier, ik fris. De allerlaatste voordat ik de nacht begroette en de blues op me in liet werken.

The Generators, "Hell yeah!"
Het was nog nooit zo lekker om me klote te voelen.

Martijn